Hoe worden wijnen beoordeeld?

Hoe worden wijnen beoordeeld?

Er zijn verschillende manieren waarop wijnen worden geclassificeerd. In deze blog een aantal classificaties die worden gegeven aan wijnen, om een bepaalde kwaliteitsaanduiding te geven. Omdat mijn voorkeur en passie ligt bij Italiaanse wijnen, richt ik me in deze blog met name op de classificaties hierop.

Parker beoordeling systeem

Een bekend systeem wat door vele wijnboeren voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, is het Parker beoordelingssysteem systeem. In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat toentertijd weinig recensies werden geschreven door neutrale personen, die niet verbonden waren met de wijnindustrie.

 

Parker ontwikkelde een punten systeem, waarbij de geproefde wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. 

96-100, buitengewone wijnen 
90-95, uitstekende wijnen 
80-89, bovengemiddeld tot zeer goede wijnen 
70-79, gemiddelde wijnen 
60-69, wijnen onder het gemiddelde 
50-59, onacceptabele wijnen 

De meeste van de wijnen op mijn site zijn beoordeeld door Parker, de punten zijn terug te vinden als je een product selecteert en op het tabblad “specificaties” klikt.

 

DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantita → Allerhoogste kwaliteitsnorm : als DOC plus stricte regels voor de maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2012 kent Italië 73 DOCG wijnen.

 

DOC

Denominazione di Origine Controllata → Een na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land. Anno 2012 kent Italië 334 DOC wijnen.

 

IGT 

Indicazione Geografica Typica → de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.

 

VdT 

Vino da Tavola → eenvoudige wijnen op basisniveau.

 

Zwart haantje op de fles

De zwarte haan wordt alleen toegepast bij de Chianti Classico. Dit is echter geen kwaliteitskeurmerk. maar geeft alleen aan dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico

 

Classico

Kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

 

Riserva

kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

 

Superiore

betekent dat de wijn 1% meer alcohol heeft dan de "gewone" versie.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »