Hoe worden wijnen beoordeeld?
- Geplaatst op
- Door Ronald
- Geplaatst in Chianti Classico, DOC, DOCG, IGT, Parker puntensysteem, VdT, zwart haantje
- 0

Er zijn verschillende manieren waarop wijnen worden geclassificeerd. In deze blog een aantal classificaties die worden gegeven aan wijnen, om een bepaalde kwaliteitsaanduiding te geven. Omdat mijn voorkeur en passie ligt bij Italiaanse wijnen, richt ik me in deze blog met name op de classificaties hierop.
Parker beoordeling systeem
Een bekend systeem wat door vele wijnboeren voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, is het Parker beoordelingssysteem systeem. In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat toentertijd weinig recensies werden geschreven door neutrale personen, die niet verbonden waren met de wijnindustrie.
Parker ontwikkelde een punten systeem, waarbij de geproefde wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen.
96-100, buitengewone wijnen
90-95, uitstekende wijnen
80-89, bovengemiddeld tot zeer goede wijnen
70-79, gemiddelde wijnen
60-69, wijnen onder het gemiddelde
50-59, onacceptabele wijnen
De meeste van de wijnen op mijn site zijn beoordeeld door Parker, de punten zijn terug te vinden als je een product selecteert en op het tabblad “specificaties” klikt.
DOCG
Denominazione di Origine Controllata e Garantita → Allerhoogste kwaliteitsnorm : als DOC plus stricte regels voor de maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2012 kent Italië 73 DOCG wijnen.
DOC
Denominazione di Origine Controllata → Een na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land. Anno 2012 kent Italië 334 DOC wijnen.
IGT
Indicazione Geografica Typica → de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.
VdT
Vino da Tavola → eenvoudige wijnen op basisniveau.
Zwart haantje op de fles
De zwarte haan wordt alleen toegepast bij de Chianti Classico. Dit is echter geen kwaliteitskeurmerk. maar geeft alleen aan dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico
Classico
Kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.
Riserva
kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.
Superiore
betekent dat de wijn 1% meer alcohol heeft dan de "gewone" versie.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...