Wanneer kan een wijn gedronken worden?

Wanneer kan een wijn gedronken worden?

Regelmatig krijg ik vragen over wijnen, zoals wanneer een bepaalde wijn gedronken kan worden. In dit artikel zal ik daarop ingaan.

Onder de meest gestelde vragen over wijn horen zeker degene die over zijn houdbaarheid gaan.

Vele wijnen die je in de winkel koopt voor ongeveer 5 euro zijn kan je meestal niet langer dan een half jaartje in je kast laten liggen. Ongeveer negentig procent van alle wijn wordt gemaakt om tussen een en drie jaar na de oogst te worden gedronken. Nagenoeg alles wat je koopt mag direct worden gedronken of ten hoogste een jaartje bewaard.

Wijn geopend
Een wijn die te lang open is geweest, een slechte kurk heeft of te oud is, zal oxideren. Een geoxideerde wijn is eenvoudig te herkennen. De wijn ruikt dan sherry-achtig en smaakt vlak en futloos. Geoxideerde rode wijnen krijgen een matte, bruine kleur en geoxideerde witte wijnen worden geelrood of bruin van kleur. Soms is een wijn 'over de top', hij heeft dan langer gelegen dan zijn bewaarpotentieel. De smaak is dan vaak vlak met iets scherpe zuren. Bewaar de wijn altijd liggend zodat de kurk niet uitdroogt en er geen zuurstof bij kan komen.

Witte wijn of Champagne kan het beste zo snel mogelijk worden gedronken. 
Een rode open fles wijn kan niet langer dan 2 tot 3 dagen worden bewaard. Wit kan, mits goed afgesloten en koel bewaard 1 tot 2 weken worden bewaard. 

Duurdere wijnen bewaren (ongeopend)
Sommige wijnen kunnen wat langer worden bewaard, meestal de wijnen die voor een langere tijd in het vat zijn gerijpt en dus wat duurder zijn. Nagenoeg alle wijnboeren geven aan hoe lang een wijn ongeveer bewaard kan worden. Zo staat op mijn site ook bij bijna elke wijn bij het tablad "specificaties" hoe lang deze bewaard kan blijven. 

Italie
De betere Italiaanse wijnen die voor langere tijd in het vat worden bewaard, hebben een rijpere en vollere smaak. In het algemeen zijn Riserva wijnen langer in het vat gerijpt en zijn dus langer houdbaar, de regelgeving hieromtrent verschilt per wijnsoort. Zo moet een Brunello 5 jaar rijpen in het vat en een Brunello Riserva moet minimaal 6 jaar rijpen. De Chianti Classico wordt 1-2 jaar gerijpt en kan over het algemeen wel een jaar of langer in de kast liggen, de Riserva rijpt minimaal 2 jaar in het vat kan soms wel een aantal jaar worden bewaard. 

Decanteren
Een goede wijn kan je het best een uurtje laten "ademen" voordat je deze drinkt. dit kan je doen door de wijn te decanteren, wat betekent dat je de wijn overschenkt in een karaf (zie plaatje). Bovendien kan je de droesem (het drab die in sommige wijnen zit) hierdoor naar de bodem laten zakken. Decanteren zorgt ervoor dat met name iets jongere wijn iets zachter van smaak worden. Vragen of opmerkingen? reageer gerust. Reacties

 1. Ronald Peeters Ronald Peeters

  Hallo Geert,

  Mijn ervaring is dat 3/4 jaar wel een beetje de max is, de meeste Chianti wijnen zijn normaal gesproken gelijk goed te drinken, maar laat deze even een half uurtje ademen (openstaan) voordat je een glas schenkt.

 2. geert geert

  Hallo heb mij juist in de winkel een Chianti Classico Riserva 2012
  Casato del medici Riccardi gekocht, heb gelezen dat 3/4 van de wijn niet langer houdbaar is dan [email protected] jaar en dan moet uitdrinken ,mijn vraag moet ik die nu openen of kan ik die nog 4 @5 jaar houden of nog langer?

 3. Ronald Peeters Ronald Peeters

  Hallo Cecile,

  Een Brunello kan nog minimaal 10 jaar bewaard blijven na bottelen. Deze wijn wordt in 2009 in houten vaten ongeveer 36 maanden bewaard, en gaat dan in fles. Dus het best op dronk zou ik zeggen van nu tot 2020 en misschien nog wel wat langer...

 4. Cecile van de Voorde Cecile van de Voorde

  Goede Morgen, met de deur in huis: ik kreeg een fles rode Italiaanse wijn kado uit 2009 Zie er prachtig uit: Baiocchi Brunello Di Montalcino
  Mijn VRAAG is: hoe lang is deze fles houdbaar, m.a.w. is deze wijn uit 2009 nog drinkbaar? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Vriendelijke groeten, Cecile vd Voorde

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »