Wat eten we bij de wijn? Of:Wat voor wijn drinken we bij het eten?

Wat eten we bij de wijn? Of:Wat voor wijn drinken we bij het eten?

Er zijn veel verschillende wijnsoorten en bij deze verschillende smaken past ook weer verschillende soorten eten. Uiteraard is hiervan een deel persoonlijk, maar toch zijn er een aantal combinaties met wijn en eten waarbij de wijn niet helemaal of geheel niet tot zijn recht komt.

We beginnen met de meest basale hoofdregel, welke de meeste wijndrinkers wel zullen kennen: rode wijn past bij vlees en witte wijn past het beste bij vis.  

 

Dit gaat voor een belangrijk deel op, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige fruitige rode wijnen zijn weer prima in combinatie met een stukje witte vis bijvoorbeeld.
 

Naarmate je pittiger gaat eten (meer gekruid vlees of vis), is een smaakrijke volle wijn op zijn plaats. Maar wordt het te pittig (sambal), dan is een fruitige of zoete wijn beter op zijn plaats.
 

Drink eenvoudige witte en rode wijnen altijd jong, maar niet ijskoud of te warm. Eenvoudige rode wijnen smaken het best op zo´n veertien tot zestien graden, niet te warm dus, witte wijnen op een graad of acht. 


Rood vlees, zoals biefstuk, kan het beste gecombineerd worden met een wat “zwaardere wijn”, zoals de Brunello di Montalicno of de Vino Nobile di Montepulciano.

Barbecue vlees is prima met een fruitige rode wijn, zoals Chianti Classico of Rosso di Montalcino. 


Bij een pasta past een willekeurige Chianti ook prima.
 

Bij een desert als Tiramisu kan een hele zoete witte wijn worden gecombineerd zoals een Vin Santo (binnenkort in mijn webshop te koop) of een zoete likeur.
 

Bij antipasti (kaasjes, prosciutto) past een rijpe rode wijn perfect, maar kan ook prima worden gecobineerd met een jongere wijn.  
 

Op mijn site staat bij de specificaties van alle wijnen waar deze (naast stand-alone) het beste bij gedronken kan worden.
 

Vragen, ik sta open voor suggesties!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »