Welke wijn past bij mij, hoe vergelijk ik wijnen?

Welke wijn vind ik lekker? Wat is mijn smaak? Houd ik van zoet of droog? Soepel en licht of zwaar en vol? Hoe kan ik de wijnen vergelijken?

Welke wijn je lekker vindt, is voor iedereen anders. Jarenlang heb ik zelf in een modus beetje lekker/wel lekker/heel lekker geleefd. Omdat ik mij destijds niet verdiepte in de smaak, bleef ik dan maar de vertrouwde wijn in de winkel bestellen, jaar in/jaar uit, bang om een andere wijn te drinken die niet in de smaak zou vallen. En als ik dan wat anders probeerde, dan kocht ik vaak onbedoeld een vruchtenbocht die dan gelijk in de gootsteen belandde. 

Pas na 10 jaar ontdekte ik een verband en ontdekte ik dat de voor mij lekkerste wijnen allemaal van de Sangiovese druif afkwamen. Kenmerkend voor deze druif is de robijnrode kleur, de geur van een boerenstal (dat is echt lekker) en de droge lange fruitige afdronk. Zonde dat dat zo lang heeft moeten duren natuurlijk!

Maar hoe ontdek je je smaakvoorkeuren dan? Dat is niet zo heel makkelijk, maar het is wel handig om dit te weten, dit scheelt natuurlijk een hoop weggegooide wijn en geld. Een makkelijke regel die ik mezelf inmiddels aanleer is: elke keer als ik een wijn drink, bedenk ik me wat ik lekker/niet lekker vindt aan die wijn en kijk ik op het etiket naar de kenmerken van deze wijn. Op een gegeven moment ontdek je vanzelf je smaakvoorkeuren. 

Tegenwoordig is in de meeste winkels ook een makkelijkere indeling van de wijnen gemaakt zodat je eenvoudig naar het schap met "jouw smaakprofiel" kunt lopen. 

Ook Vino Tappi probeert de wijnen via Internet zo toegankelijk mogelijk te maken. Naast scherpe prijzen hebben wij de site op manieren ingericht waarmee je makkelijker kunt kiezen:
- De wijnen zijn ingedeeld in 4 smaakprofielen waardoor er makkelijker kan worden gekozen
- Er zijn wijnpakketten waar gelijksoortige wijnen van verschillende wijnhuizen zijn samengevoegd
- Bij elke wijn hebben is de optie "toevoegen aan vergelijking" en "vergelijk producten" zodat op een  eenvoudige   manier verschillende wijnen met elkaar kunnen worden vergeleken in een overzicht. Erg  gemakkelijk als je bijvoorbeeld 1,2 of 3 flessen wilt bestellen van een Brunello, Rosso, een Chianti of  een Vino Nobile. 

En natuurlijk sta ik klaar voor vragen: 06-30449547.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »